1 december 2021
douglas hout of eikenhout

Hout voor in de tuin: welke soorten zijn er?

Tuinhout komt voor in verschillende soorten en onderling bestaan er veel verschillende tussen houtsoorten. Tuinhout wordt op verschillende manieren gebruikt, zoals voor de bouw van een tuinhuisje, een veranda of een overkapping of een mooie tuinbank. Als je gebruik wilt maken van tuinhout, is het verstandig om op de hoogte te zijn van de verschillende kenmerken. In dit artikel vertel ik je meer over twee veelgebruikte soorten, namelijk eikenhout en Douglas hout.

Eikenhout

Eikenhout is een duurzame houtsoort die typisch Nederlands is. Dit type hout gaat doorgaans 15 tot 25 jaar mee (duurzaamheidsklasse 2). Eikenhout heeft een kenmerkende bruine kleur, die kan variëren van geelbruin tot donkerbruin. Eikenhout heeft een sterk karakteristiek uiterlijk waarmee je een mooie robuuste uitstraling kunt creëren. Dit type hout wordt vaak toegepast in landelijke woonstijlen. Eikenhout is doorgaans goed geschikt voor allerlei buitentoepassingen. Wel kan het zijn dat dit type hout licht kan vervormen en dat er scheuren kunnen optreden als effect van weersomstandigheden. Ook kan de kleur van het hout wat ‘vergrijzen’. Voor veel mensen is dit echter wat eikenhout aantrekkelijk maakt; het zorgt namelijk voor een karakteristieke uitstraling.

Bron: https://www.houtdirect.nl

Douglas hout

Douglas is een houtsoort die we doorgaans veel terugzien in de Nederlandse tuinen. Douglas wordt onder andere vaak gebruikt voor het maken van tuinhuisjes, veranda’s en overkappingen. Ook wordt dit hout vaak toegepast als materiaal voor houten tuinmeubelen. Het hout staat er dan ook om bekend goed te bewerken te zijn. Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat dit type tuinhout zo’n 10 tot 15 jaar meegaat.

Wil je meer weten over de verschillende soorten hout die je voor je tuin kunt gebruiken, ben je op zoek naar tips of wil je zelf bijvoorbeeld eikenhout of douglas hout bestellen? Neem dan eens een kijkje op de website van Houtdirect.