1 december 2021

Oh no: een vlo!

Niets vervelender dan vlooien aantreffen bij je huisdier. Niet alleen heeft je huisdier er veel last van, waardoor hij wellicht constant aan het krabbelen is van de jeuk. Ook mensen kunnen last krijgen van de hongerige vlooien. Zeker als je een aantal dagen van huis bent geweest springen de vlooien om je enkels heen en kunnen ook mensen een beet oplopen van deze kleine beestjes. Reden dus om ervoor te zorgen dat de vlooien jouw hond of kat links laten liggen. Maar hoe kun je vlooien het beste bestrijden? Je kunt zelf op onderzoek uitgaan. Zoek bijvoorbeeld eens op internet naar ‘vlooien hond’. Hieronder heb ik alvast het één en ander voor je uitgezocht.


Wat zijn vlooien eigenlijk?

Vlooien zijn hele kleine zwartbruine beestjes die enorm vervelend kunnen zijn. Deze kleine beestjes kunnen enorme sprongen maken en daardoor ongemerkt op je hond of kat terecht komen en zich daar vestigen. Vervolgens leggen ze eitjes tussen de vacht op de huid van je huisdier waardoor ze zich in rap tempo voortplanten. Zo kan er een ware plaag kan ontstaan in je huis.


Antivlooien middel

Er bestaan pipetten met een antivlooien en teken middel. Hierdoor worden niet alleen vlooien en teken, maar ook vlooienlarven gedood. Wanneer de eitjes namelijk niet aangepakt worden heeft je huisdier niet veel later opnieuw last van de vlooien zodra deze eitjes weer uitgekomen zijn. Naast de pipetten zijn er ook vlooienbanden. Deze banden verspreiden de dosering van het antivlooien middel veilig door kleine hoeveelheden af te geven. Zo kan een band tot van 8 maanden een afwerende werking hebben. Wanneer je huisdier helaas toch vlooien op heeft gelopen is er een speciale soort shampoo om zo de beestjes uit de vacht van uw huisdier te wassen. Vervolgens is het van belang om met regelmaat een antivlooienmiddel te gebruiken.


Natuurlijke middeltjes

Naast medicatie zijn er online ook allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes te vinden tegen vlooien. Kokosolie wordt regelmatig genoemd als middel om vlooien en teken op afstand te houden. Je kunt de kokosolie aanbrengen op de vacht van je dier. Wel is dit natuurlijk erg vet, dus is het belangrijk om op je meubels etc. te letten wanneer je besluit dit te gebruiken. Breng het dan bijvoorbeeld aan wanneer je huisdier naar buiten gaat. Ook appelazijn schijnt een middel te zijn wat vlooien dood. Al is dit met name handig om verdund te gebruiken bij het dweilen van je vloer zodat je je huis vlo arm houdt.