1 december 2021
kelder ventileren

Wil jij je kelder ventileren?

Het kan natuurlijk voorkomen dat jij het idee hebt dat jouw kelder niet ventileert. Of dat er onwijs veel vocht of vervelende geurtjes blijven hangen. Dit is ook niet zo gek omdat een kelder in de meeste gevallen best een donkere en vochtige plek is. Dit is dan ook de reden dat het verstandig is om er voor te zorgen dat jij je kelder ventileren. Als dit niet gebeurd kan er vocht en nare geurtjes blijven hangen, dit is natuurlijk niet zo fris. Als jij geen goede ventilatie hebt kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan. Vandaag ga je een stuk meer te weten komen over het bestrijden van vocht en alles wat daar bij komt kijken. 

Welke ventilatiesystemen bestaan er?

Kelders zijn in de meeste gevallen erg vochtige plekken, dit is ook wel logisch natuurlijk. Een goed ventilatiesysteem is om die reden natuurlijk onwijs belangrijk. Kelder ventileren is iets wat je het beste wel serieus kan nemen. Het houdt voornamelijk de lucht proper en vermijd vervelende bijwerkingen van vocht, zoals in de meeste gevallen schimmels. Maar het is natuurlijk wel goed om te weten welke opties jij hebt voor een goede ventilatie unit bij jou in de kelder. Zometeen kom je meer te weten over natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en de verschillende systemen die er bestaan. 

kelder ventileren

Waarom is het ventileren van de kelder noodzakelijk?

Het is natuurlijk erg belangrijk om je kelder goed te ventileren. Waarom is de kelder ventileren noodzakelijk? Het is onwijs belangrijk maar het wordt in de meeste gevallen al snel vergeten om dit daadwerkelijk te doen. Zonder ventilatiesystemen kan de luchtvochtigheid er al snel stijgen tot wel honderd procent. Dat brengt uiteraard vervelende bijwerkingen met zich mee zoals, schimmels, vochtproblemen zoals condensatiedruppels of houtrot. Maar dat is nog niet alles, het kan nog veel erger. Als deze vochtproblemen zich eenmaal verspreiden naar de rest van het huis ben je nog veel verder van huis. Daarom is het belangrijk om deze problemen op tijd aan te pakken.

Een aantal nadelen van onvoldoende ventilatie

Er zijn natuurlijk een aantal nadelen wanneer jij de kelder niet goed laat ventileren. Dit zijn dan ook de redenen waarom de kelder ventileren zo belangrijk is. In de woning kan zich ongezonde lucht op stapelen, dit is slecht voor je gezondheid. voornamelijk mensen die lijden aan astma en slijmvorming kunnen hier toch best wel last van hebben. Dan kan overtollig vocht zich ook nog voor doen in je huis. Dit kan leiden tot de vorming van schimmels en de groei van ongezonde bacteriën, Dit is natuurlijk onwijs smerig. 

Hoe kun jij jou kelder goed ventileren?

Er zijn natuurlijk een aantal manieren om aan de juiste kelder ventilatie te doen. Hier volgen een paar manieren om op de juiste manier de kelder ventileren. De meest eenvoudige en ook goedkope manier is om een luchtrooster te plaatsen. Ook kun je gebruik maken van luchtontvochtigers. En dan heb je als laatste nog mechanisch ventileren. Dit is de best werkende maar ook gelijk de duurste manier.